با توجه به تجربه خروج بریتانیا از اتحادیه کشورهای تقریبا همگن اروپا، باید گفت که با وجود سه برابر شدن تجارت درآسیا و تعمیق حجم تجارت خارجی در بین کشور های این قاره و همچنین عملیاتی شدن موافقت های تجارت آزاد (FTA) دو یا چند جانبه، یکپارچگی تجاری و برداشتن کلیه مرز های تجاری و نیز یکپارچگی مالی امری دور از ذهن است
خبراقتصادی – – دوازدهمین کنفرانس سالانه اتحادیه اقتصادی آسیا و اقیانوسیه APEA در تاریخ ١۵-١٣ جولای 2016 مصادف با 23 تا 25 تیرماه 95 در انستیتو بین المللی مدیریت هند IMI در شهر کلکته برگزار شد.
در این رویداد بیش ااز 90 اقتصاد دان از دانشگاه ها، بانک های مرکزی و نهاد های مرتبط از کشورهای مختلف آسیایی، اروپایی و امریکایی و از نهاد های بین المللی نظیر صندوق بین المللی پول آخرین دستاورد های پژوهشی خود در حوزه های مختلف اقتصادی را ارائه دادند وسخنران کلیدی این کنفرانس اقای دکتر چونگ نخست وزیر اسبق کره جنوبی بود.
موضوعات محوری این کنفرانس عبارت بودند از: یکپارچکی تجاری و مالی در آسیا و درس هایی برای آسیا از خروج انگلستان از اتحادیه اروپا و اهمیت شرکت های کوچک و متوسط و موانع پیش روی توسعه آنها در اقتصاد های آسیایی
کارشناسان در مورد مباحث مطرح شده در رابطه با موضوع یکپارچکی تجاری و مالی در آسیا و درس هایی برای آسیا از خروج انگلستان از اتحادیه اروپا اعلام کردند که بنا بر پیش بینی های سازمان های بین المللی حجم تجارت در قاره اسیا در سال ٢٠٢٩ سه برابر رقم فعلی آن خواهد بود. با وجود تعمیق حجم تجارت خارجی در بین کشور های این قاره در دو دهه اخیر و با وجود عملیاتی شدن موافقت های تجارت آزاد (FTA) دو یا چند جانبه، یکپارچگی تجاری و برداشتن کلیه مرز های تجاری و نیز یکپارچگی مالی امری دور از ذهن است.
اتفاق اخیر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا درسهایی را برای آسیا داشته است. کشور های اروپایی اکثرا کشور های توسعه یافته ای هستند و اختلافات اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در آنها به مراتب کمتر از آسیاست. با این وجود پس از گذشت دهه ها از تاسیس اتحادیه اروپا، انگلستان نتوانست جذب آن شود و از این اتحادیه جدا شد، همچنین این امکان وجود دارد که کشور های دیگری نیز از این اتحادیه خارج شوند و این خود بدین معنی است که حتی در قاره اروپا که کشور های عضو آن همگنی اقتصادی بیشتری نسب به آسیا دارند یکپارچکی تجاری و مالی پس از دهه ها محقق نشد.
در خصوص محور دوم این کنفرانس یعنی اهمیت شرکت های کوچک و متوسط SME در آسیا، نیز مقالات متعددی توسط اساتید ارائه شد که از آن بین مقاله ارائه شده توسط دکتر فرهاد تقی زاده حصاری، استاد اقتصاد ایرانی مقیم ژاپن در دانشگاه کیو و اقتصاد دان موسسه بانک توسعه آسیایی ADBI مورد توجه واقع شد.
فرهاد تقی زاده در این مقاله به تبیین اهمیت شرکت های کوچک و متوسط در کشور های مختلف پرداخت و گفت: بیش از ٧٠ درصد نیروی کار در ایران، ٩٠ درصد نیروی کار در اندونزی و ۶٩ درصد نیروی کار در ژاپن در شرکت های خرد، کوچک و متوسط فعال هستند.
وی افزود: عمده تولید ناخالص داخلی در ایران، اندونزی، چین، ژاپن و بسیاری دیگر از کشور های آسیایی ماحصل تولیدات این گروه از شرکت های کوچک و خرد و متوسط است. و شرکت های کوچک و خرد و متوسط، مشکلات فراوانی دارند که بخش عمده ای از این مشکلات ناشی از عدم دسترسی آنها به منابع مالی ارزان قیمت است.
وی در این مقاله که نتیجه پژوهش وی و همکارانش در بانک توسعه آسیایی بود راه های مختلف تسهیل توسعه شرکت های کوچک و متوسط در آسیا را برشمرد که از آنجمله می توان تاسیس پایگاه داده های اطلاعات اعتباری شرکتی به عنوان زیرساخت نرم اطلاعاتی توسعه این گروه از شرکتها و راه اندازی نظام اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری شرکت های کوچک و متوسط را نام برد.