منطقه آزاد قشم با دارا بودن پتانسیلها و ظرفیتهای سرمایهگذاری میتواند به قطب اقتصادی کشور تبدیل شود.به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، جزیره قشم با مساحت 1491 کیلومترمربع، حدود 5/2 برابر دومین جزیره بزرگ خلیج فارس یعنى بحرین است. این جزیره از شمال به شهر بندرعباس، مرکز بخش خمیر و قسمتى از شهرستان بندر لنگه، از شمالشرقى به جزیره هرمز، از شرق به جزیره لارک، از جنوب به جزیره هنگام و از جنوب غربى به جزایر تنب بزرگ و کوچک و ابوموسى محدود میگردد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، جزیره قشم با مساحت 1491 کیلومترمربع، حدود 5/2 برابر دومین جزیره بزرگ خلیج فارس یعنى بحرین است. این جزیره از شمال به شهر بندرعباس، مرکز بخش خمیر و قسمتى از شهرستان بندر لنگه، از شمالشرقى به جزیره هرمز، از شرق به جزیره لارک، از جنوب به جزیره هنگام و از جنوب غربى به جزایر تنب بزرگ و کوچک و ابوموسى محدود میگردد.
اولین سرمایه گذاری در جزیره قشم ، در زمستان سال 1350 صورت گرفت. هدف از این اقدام ، ایجاد یک منطقه توریستی بود تا قشم به یکی از جزایر معروف زمستانی جهان برای جلب جهانگردان داخلی و خارجی مبدل شود.
در سال 1351 دولت وقت تصمیم گرفت نخستین بندر آزاد تجاری ایران در جزیره قشم ایجاد شود. در اولین گام ، تصمیم گرفته شد با ایجاد یک پل سنگی از ناحیه لافت که در میانه شمالی جزیره است و تا ساحل مقابل 2 کیلومتر فاصله دارد،ارتباط زمینی بین قشم و سواحل جنوبی ایران برقرار شود و این مکان را به یک مرکز بزرگ توریستی و تجاری در دهانه خلیج فارس و تنگه هرمز تبدیل کند.
در همان سال های ابتدایی تاسیس این بندر مسئولان مربوطه خبر از کشف یک حلقه چاه گاز با توان برداشت روزانه 285 هزار متر مکعب گاز دادند که این امر بر روند اقتصادی این جزیره اثر گزار خواهد بود.
هم اکنون نیز ذخایر عظیم نفت و گاز در قشم و مرغوب ترین نفت سبک در جزیره هنگام، فرصت مهمی برای سرمایه گذاری در این حوزه فراهم کرده است.
قشم با دارا بودن امتیازات و تسهیلاتی مانند معافیت مالیاتی 15 ساله برای کلیه فعالیت های اقتصادی اعم از صنعتی، تجاری و خدماتی،آزادی مشارکت و سرمایه گذاری خارجی تا میزان 100 درصد سهام، معافیت از پرداخت هر گونه حقوق گمرکی و سود بازرگانی برای واردات مواد اولیه، ماشین آلات و قطعات یدکی جهت تولید کنندگان در منطقه،امکان ورود کالاهای ساخته شده در منطقه آزاد به داخل کشور به میزان ارزش افزوده،تضمین کامل سرمایه های خارجی توسط دولت از طریق قانون جلب و حمایت از سرمایه گذاری خارجی،آزادی کامل ورود و خروج سرمایه،فروش و اجاره زمین به سرمایه گذاران داخلی و اجاره زمین به سرمایه گذاران خارجی،ایجاد شرایط مناسب برای فعالیت بانکداری داخلی و خارجی،امکان ثبت شرکت و مالکیت های صنعتی و معنوی،صدور ویزا برای خارجیان در مبادی ورودی منطقه آزاد قشم (فرودگاه بین المللی قشم)، مقررات ساده و مناسب نیروی کار،کمترین تشریفات اداری برای فعالان اقتصادی امتیازات و تسهیلات ارزنده برای سرمایه گذاری در این منطقه به حساب می آید.
ویژگی ها و مزیت های منحصر به فرد منطقه آزاد قشم قرار گرفتن در دهانه تنگه هرمز و ورودی خلیج فـارس، دسترسی به آبراهه های بین المللی، بازارهای داخلی، بازار جمهوری های آسیای میانه و بازارهای حاشیه جنوبی کشورهای خلیج فارس، فرودگاه بین المللی فعال با پروازهای منظم داخلی و خارجی، دارا بودن اسکله ای بزرگ در خلیج فارس با ظرفیت پهلوگیری برای شناورهای 100 تنی (اسکله کاوه – شمال جزیره)، اتصال به شبکه سراسری برق کشور ایران، نزدیکی به سرزمین اصلی و دسترسی به امکانات اسکله های شهید باهنر و شهید رجایی در بندر عباس، فراوانی نیروی کار ماهر و غیر ماهر بومی با دستمزدی کمتر و رقابتی با نیروی کار مشابه خارجی، پتانسیل های تفریحی و گردشگری خاص منطقه از جمله جنگل های دریایی حرا و سواحل زیبای جنوبی جزیره وجود ذخایر گاز طبیعی در جزیره و اطراف آن، وجود ذخایر غنی گاز طبیعی گورزین و سلخ در جزیره، مخازن گازی سرخون، گاشو، سورو و نمک غربی در استان هرمزگان،مخازن دریایی هنگام، سیری، سلمان و صالح، ذخیره سازی مواد نفتی که بر اساس مطالعات شرکت فاسترویلر، بهترین و اقتصادی ترین منطقه جهت ذخیره سازی نفت خام و فرآورده های نفتی به عنوان منطقه پشتیبانی خارک و تامین خوراک طرح توسعه پالایشگاه بندرعباس و همچنین خطوط انتقال خط لوله گاز صلح و خط لوله میعانات گازی از عسلویه به بندرعباس این منطقه را برای سرمایه گذاری کم نظیر کرده است.
فرصت ها و پتانسیل های سرمایه گذاری در منطقه آزاد قشم شامل پروژه نفت و گاز و پترو شیمی،ذخیره سازی و انبار داری مواد نفتی، سوخت رسانی به شناورها،احداث پالایشگاه نفت سنگین و یا میعانات گازی است.در زمینه صنایع سنگین مانندصنایع فولاد،صنایع فلزی،صنایع گازی غیر فلزی،صنایع فلزات رنگی و الکترود گرافیتی،صنایع غذایی و سلولزی، صنایع دریایی و سازه های فلزی دریایی شرایط فعالیت وجود دارد.
همچنین فعالیت هایی اعم از تاسیس بانک و بیمه با سرمایه های داخلی و خارجی، تاسیس موسسات مالی اعتباری غیر بانکی و مراکز تامین مالی با سرمایه های داخلی و خارجی، انبارداری صادرات، واردات، ترانزیت و صادرات مجدد انواع کالا، تاسیس شرکت های حمل و نقل هوایی (بار و مسافر) با سرمایه های داخلی و خارجی،فرآوری و بسته بندی آبزیان،تولید پودرهای ماهی و روغن ماهی،پرورش میگو و ماهی در قفس در زمینه صنایع شیلات و آبزیان می تواند فعالیت داشته باشد.
وجود شهرک های صنعتی کاوه،طولا،سوزا،الوند تاثیر به سزایی در روند فعالیت های اقتصادی این استان دارد.اتصال قشم از طریق طرح جامع ارتباطی خلیج فارس با محوریت پل از طریق زمین و ریل به سرزمین اصلی در کنار توسعه فرودگاه بین المللی قشم فضای مناسبی را برای فعالیت های بیشتر اقتصادی در این منطقه فراهم خواهد کرد.
این جزیره علاوه بر مزیت های تجاری،صنعتی از لحاظ گردشگری نیز جز قطب های جذب گردشگر به حساب می آید و پتانسیل های زیادی برای جذب تعداد بیشتری از این میزان گردشگر داخلی و خارجی دارد.همچنین این جزیره علاوه بر جذب گردشگران تجاری دارای مراکز فرهنگی و تفریحی اعم از جنگل حرا،غار نمکی،تنگه چاهکوه،پارک کوروکودیل،قلعه پرتغالی ها،چاه تلا و… است که تمام این مراکز به تنهایی می توانند منبع عالی درآمد زایی برای جزیره به حساب آید.