به گزارش مارین تایمز ، در این سمینار “تتسو یاناگی” استاد دانشگاه کیوشو و محقق مرکز بین المللی مدیریت محیط زیست آب های ساحلی پیرامون و “کاظم وفادار” دانشیار دانشگاه آسیا – اقیانوسیه ریتسومیکان ژاپن در زمینه صیادی و نقش جوامع محلی و همچنین گردشگری دانش بومی و ارتقای صنایع دستی سخنرانی کردند.
مدیرکل برنامه ریزی و بودجه و مدیر پروژه جایکا در قشم در ابتدای این سمینار و در بخش دومین سمینار فناوری محیط زیست طی سخنانی گفت: تمامی مباحث مربوط به پروژه جایکا همچون مباحث مربوط به گردشگری، شیلات، صنایع دستی و محیط زیست با محوریت جوامع محلی و ایجاد اشتغال پایدار در این جزیره دنبال می شود.
سعید بنی عامریان، افزود: جزیره قشم با انجام اقدامات توسعهای در نقاط مختلف روستایی با نگاه ویژه به جوامع محلی و رعایت استانداردهای ویژه محیط زیست به الگویی مناسب در کشور تبدیل می شود.
وی ادامه داد: تعدادی از فعالان حوزه شیلاتی قشم با هدف استفاده از تجربیات ژاپنی ها در دومین تور منطقه آزاد قشم تا سه ماه آینده به این کشور سفر می کنند و سال آینده نیز فعالان حوزه گردشگری و محیط زیست به این سفر تجربی و علمی اعزام خواهند شد.
به گفته مدیر پروژه جایکا در قشم، برای ارتقای سطح دانش علمی بومیان جزیره قشم باید از تجربیات ژاپنی ها از طریق شبکه های اطلاعاتی استفاده کنیم.
شایان ذکر است: جایکا ژاپن طرح خود را با هدف توانمند سازی جوامع محلی و ارتقای سطح معیشتی آنان در چهار حوزه شیلات، گردشگری، پسماند و فاضلاب در قشم از سال گذشته آغاز کرده است.
این سمینار حول دو محور شیلات و گردشگری با تاکید بر اهمیت حفظ محیط زیست در همه طرح ها با همکاری جوامع محلی مورد تاکید قرار گرفت و دو تن از متخصصان ژاپنی تجربیات خودشان را برای شرکت کنندگان بین داشتند.
تتسو یاناگی استاد دانشگاه کیوشو و محقق مرکز بین المللی مدیریت محیط زیست آب های ساحلی در این سمینار نقطه نظرات علمی و تخصصی خود را با اهمیت استقرار مدیریت شیلات براسا مفهوم “ساتومی” و ” سانویاما” را با چگونگی بهره وری از دریا و تعامل انسان با آن ارائه کرد.
تنوع زیستی و تعامل انسان، نمونه از افزایش تنوع زیستی تحت تعامل انسان و پرورش منطقه ای علف مارماهی ها که به افزایش تنوع زیستی منجر می شود نیز از دیگر مباحث تخصصی وی در این سمینار بود.
شرکت کنندگان در این سمینار سپس سئوالات خود در زمینه چگونگی عملیاتی شدن تجربه های مردم ژاپن در جزیره قشم را مطرح کردند و یاناگی به آنها پاسخ داد.
در بخش دوم این سمینار، کاظم وفاداری دانشیار دانشگاه آسیا – اقیانوسیه ریتسومیکان ژاپن که ساکن در این کشور است مباحث خود را در زمینه اهمیت ارتباط صنایع دستی با صنعت گردشگری و ایجاد ارتباط بین این دو مقوله عنوان کرد.
وی با اعلام اینکه صنایع دستی ایران به ویژه فرش و صنایع استان اصفهان در نقاط مختلف جهان شناخته شده است، گفت: صنایع دستی هویت یک ملت است و باید با تلاش بیشتر آن را منحصر به فرد کنیم تا کشورهای کپی بردار نتوانند توانمندی مردم ایران را به نام خود ثبت کنند.
این استاد دانشگاه ژاپن، افزود: ارتقای طراحی و کیفیت، بازاریابی و استفاده حداکثری از صنایع دستی هر منطقه در محل تولید آن می تواند به مدلی برای تلفیق صنایع دستی و گردشگری در کشور تبدیل شود.
وفاداری خاطرنشان کرد: تا زمانی که به صنایع دستی به عنوان دکور نگاه کنیم نمی توانیم به ارزش این هنر پی ببریم و برای موفقیت این صنعت در قشم باید صنایع دستی در حجم بالا و در بخش های مختلف مورد استفاده قرار گیرد تا گردشگران بیش از هر چیز نگاهشان به این آثار هنری معطوف شود و آن را به عنوان هدیه و سوغات به شهر خود منتقل کنند.
وی از بسته بندی جذاب و ایجاد نمایشگاه های مختلف نیز به عنوان دیگر نیازهای مهم برای معرفی صنایع دستی در هر منطقه نام برد و آموزش های ویژه به جوامع محلی و استفاده از مشاوره را نیز نیاز موفقیت این صنعت دانست.
رئیس اداره گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم هم در این سمینار، گفت: قشم به یک تقویم و پلان کامل از رویدادهای فرهنگی و گردشگری نیاز دارد تا براساس آن برنامه ریزی دقیقی برای هر حوزه انجام شود.
عبدالرضا دشتی زاده، افزود: آئین هایی همانند جشن نوروز صیاد دارای ماهیت و رویکرد خاصی هستند که در یک زمان ویژه برگزار می شوند و نباید با دخالت های غیرمسئولانه این یادگار به جا مانده از دوران دور را از حالت طبیعی خارج کنیم.
وی با اشاره به اینکه نهادهای دولتی می توانند با مستند نگاری آئین ها به ماندگاری آن به عنوان یک ارزش کمک کنند، گفت: نباید از نقش تاثیرگذار جوامع محلی در برنامه های توسعه ای غافل شویم.
بنا به این گزارش، پاسخگویی به سئوالات در پایان بخش مربوط به سومین جلسه کمیته فرعی گردشگری و شیلات هم با طرح چند سوال انجام شد و سپس یکی از نمایندگان پروژه جایکا با تقسیم مردم روستایی و شهری قشم در قالب شش گروه، نحوه استفاده از ظرفیت های مختلف در جزیره قشم را بررسی کردند.